In een unieke samenwerking tussen Tuingezel, een dagbesteding voor mensen met dementie, en Parkour Disciplines, een vereniging voor freerunning, wordt momenteel een baanbrekend initiatief getest, waarbij Parkour Disciplines deelnemers van Tuingezel begeleidt in op freerunning geïnspireerde wandelingen.
Gedurende een 8 weken durende proefperiode vergezelt Wessel Harm, een 22-jarige freerunner en instructeur bij Gymworld, de wandelingen van deelnemers van Tuingezel. Onderweg worden obstakels zoals muurtjes, trapjes en bankjes benut voor speciale oefeningen.
Buiten genieten
Bij Tuingezel genieten de deelnemers bij mooi weer van buitenactiviteiten, zoals tuinieren, planten verzorgen en dierenverzorging. Wandelingen vormen ook een integraal onderdeel van de dagbesteding, waarbij deelnemers die graag wandelen de kans krijgen om buiten te zijn en te genieten van de natuurlijke omgeving. Parkour Disciplines brengt een nieuwe dimensie in deze activiteiten door freerunning-elementen toe te voegen aan de wandelingen van Tuingezel, onder leiding van Wessel Harm. Freerunning, een urban sport, draait om het overwinnen van obstakels op straat door middel van spectaculaire bewegingen zoals sprongen, salto’s en acrobatische manoeuvres. Door deze discipline te integreren in de wandelingen van Tuingezel, worden deelnemers gestimuleerd om op een speelse manier hun lichamelijke vaardigheden te verbeteren en hun grenzen te verleggen. Bij de wandeling ligt de focus op valpreventie, stabiliteit, balans, maar vooral plezier.
Wessel: ”Ik zie dat ouderen minder bewegen of minder beweging hebben gehad. Dat vergt een andere aanpak, maar ik zie potentie en enthousiasme van de groep.” Wessel geeft voor Parkour Discipline al 3x per week freerunnen in Gymworld aan een 65+ groep.
Peter Hop, directeur van Tuingezel, is enthousiast over de lessen. “Het is prachtig om te zien hoe onze deelnemers, ondanks hun uitdagingen met dementie, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en zichzelf blijven uitdagen. Met een focus op inclusiviteit en creativiteit blijft deze innovatieve samenwerking een voorbeeld van hoe verschillende disciplines elkaar kunnen versterken om een positieve impact te hebben op het leven van mensen”.
Hippe sport
Het contact tussen beiden ontstond toen Peter op zoek was naar een manier om met mensen met dementie te sporten. Bewegen voor mensen met dementie is voor Peter al jaren een belangrijk thema. Door meer te bewegen blijven mensen soepeler en gaat de conditie vooruit. Een aantal jaren geleden heeft Peter in Den Haag het ‘Zwementie’ project opgezet, een project waarin begeleiders zwommen met mensen met dementie. Peter: “Nu zocht ik naar een beetje hip bewegingsprogramma en toen kwam ik Reggie, de oprichter van Parkour Discipline tegen. Na een gesprek kwamen we op het idee om het wandelen uitdagender te maken.”
Jola, deelneemster van Tuingezel en 80+: “Ik vind het erg leuk en ben al 3x mee geweest. Ik word uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen en word op een leuke manier moe.”